DZIEŃ DZIECKA- Kuchcikowo, Arbuz

Dzień Dziecka - Kuchcikowo - Arbuz

W końcu wszyscy jesteśmy czyimiś dziećmi i choć po niektórych może już nie widać ???? to w duchu każdy z nas ma jednak trochę z dziecka! Przedstawione tu przepisy na dzień dziecka to wyselekcjonowane receptury dzięki którym znów możemy poczuć się jak małe dzieci. Z dzieciakami zdecydowanie polecamy wspólne ich przygotowanie i konsumowanie, bo w końcu nic tak nie zbliża jak wspólny posiłek.

Arbuz kojarzony z latem jest najlepszą i najpraktyczniejszą przekąską w upalne dni i nie tylko.  Zasatanawiacie się jak podawać arbuza? O tym za chwilkę ???? najpierw przedstawimy Wam kilka faktów, o których może słyszeliście może nie, ale z pewnością sprawią, że sięgniecie po niego częściej, dużo częściej :

1. Idealnie gasi pragnienie bo składa się z ponad 90% wody. Dodatkowo działa moczopędnie oczyszczając nasze nerki i tym samym organizm.

2. Jest niskokaloryczny. W 150 g arbuza jest tylko 46 kalorii – jest cudownym zamiennikiem słodkości podczas diety.

3. Bogaty w witaminy C i A dodatkowo zawiera likopen który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed różnymi chorobami układu krwionośnego i rakiem. Bogaty w magnez i potas rewelacyjnie reguluje ciśnienie krwi.

 

 Koreczki z arbuzem i serem

Koreczki z arbuzem i serem to bardzo ciekawe i iście nieoklepane połączenie smaków. Słodki smak arbuza w połączeniu ze słonym serem tworzą rewelacyjną kombinację, której towarzyszy orzeźwiający smak bazylii. Dodatkowo przygotowuje się je ekspresowo. Tego po prostu trzeba spróbować!

Składniki na koreczki z arbuzem i serem:

arbuz

ser feta / favita

świeże liście bazylii

oliwa z oliwek

wykałaczki

Zaczynamy od pokrojenia arbuza w dwu centymetrowe kosteczki.

Ser feta wyciągamy z opakowania, odsączamy i również kroimy w dwu centymetrowe kosteczki. Aby ser się ie kruszył i ładnie kroił polecam maczać go w wodzie po każdym cięciu sera.

Następnie zaczynamy tworzenie koreczka układając wieżyczkę z arbuza, sera oraz listka bazylii.

Na koniec przepijamy wszystko wykałaczką i wszystkie koreczki z arbuzem skrapiamy oliwą z oliwek.

 

Lody z arbuza

Lody z arbuza są bardzo proste w przygotowaniu. Zdrowe i naturalnie słodkie, doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych lodów.

Składniki:

plaster arbuza o grubości 3 cm

patyczki do lodów lub do szaszłyków

opcjonalnie: sok z cytryny

Kroki wykonania:

Plaster arbuza kroimy na 6 lub 8 trójkątów. Skórkę na każdym z nich nacinamy lub wbijamy w nią patyczek. Każdy kawałek arbuza smarujemy sokiem z cytryny . Lody układamy na plastikowej tacce i wkładamy do zamrażarki na 40 minut.

Gotowe. Smacznego!