Kuchcikowo - świnki w kocykach.

Świnki w kocykach, czyli nic innego jak parówki w cieście francuskim. Przekąska ta jest ulubieńcem większości, idealnie sprawdzi się na domowej „majówce”. Błyskawiczna do przygotowania i do tego nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczą dwa składniki i piekarnik. Polecam!!

Każdą mini parówkę (dużą kroimy na 3 części) owijamy ciastem francuskim.Możemy to zrobić na kilka sposobów:

I sposób – wycinamy z ciasta kwadrat na długość parówki i owijamy, ciasto może nachodzić na siebie;

II sposób – wycinamy kwadrat z ciasta, parówkę układamy na środku, ciasto po brzegach nacinamy ukośnie i nakładamy na parówkę raz z prawej raz z lewej strony;

III sposób – wycinamy paski ciasta (szerokości około 1cm) i owijamy dookoła parówki.

Tak przygotowane parówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20 minut – poproś o pomoc osobę dorosłą.

Świnki mogą stanowić inspirację dla innych pomysłów: do środka można włożyć plasterek sera, albo kawałek jakiegoś warzywa.

Podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego!