Kuchcikowo - Zielono mi, czyli wiosenna zupa z zielonego groszku
Kwiecień to miesiąc, w którym następuje eksplozja zieleni. Krajobrazy z dnia na dzień zielenieją i stają się niewiarygodnie piękne. Warto się nimi inspirować. Zielony kolor jak najbardziej temu służy, bo to przecież symbol nadziei i wiosennej radości. Jak ją poczuć tej wiosny? Może jedząc wzmacniającą zupę groszkową?
Groszek to samo zdrowie! Jedzcie go w różnej formie, także mrożony groszek, który ma piękną zieloną barwę oraz zachowuje swoje wartości odżywcze. Jest on bogaty w witaminy oraz składniki mineralne, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, którego spożycie zapewni nam na długo uczucie sytości.
Składniki:
1 litr wywaru warzywnego, bulionu
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
mała cebula
2 ziemniaki
1,5 szklanki mrożonego groszku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprzu
szczypiorek do posypania zupy
Wykonanie:
Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż lekko się zeszkli, wsypujemy połowę mrożonego groszku oraz wlewamy pół szklanki gorącego bulionu, mieszamy, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minuty, lekko studzimy i miksujemy. Do garnka wlewamy pozostały bulion, wsypujemy marchewkę pokrojoną w półplasterki, por pokrojony w półksiężyce oraz seler starty na tarce o dużych oczkach, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, przez 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostały groszek. Ponownie gotujemy. Po upływie 15 minut dodajemy zmiksowany groszek, pieprz oraz jeśli jest to konieczne doprawiamy zupę solą. Podajemy gorącą zupę posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem
Pamiętamy o bezpieczeństwie, gotujemy tylko z osobą dorosłą.
Zapraszam na rodzinne „kuchcikowanie”
Smacznego!