Kuchcikowo - Zielono mi, czyli wiosenna zupa z zielonego groszku

Kwiecień to miesiąc, w którym następuje eksplozja zieleni. Krajobrazy z dnia na dzień zielenieją i stają się niewiarygodnie piękne. Warto się nimi inspirować. Zielony kolor jak najbardziej temu służy, bo to przecież symbol nadziei i wiosennej radości. Jak ją poczuć tej wiosny? Może jedząc wzmacniającą zupę groszkową?

Groszek to samo zdrowie! Jedzcie go w różnej formie, także mrożony groszek, który ma piękną zieloną barwę oraz zachowuje swoje wartości odżywcze. Jest on bogaty w witaminy oraz składniki mineralne, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, którego spożycie zapewni nam na długo uczucie sytości.

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego, bulionu

1 marchewka

kawałek selera

kawałek pora

mała cebula

2 ziemniaki

1,5 szklanki mrożonego groszku

1 łyżka oleju rzepakowego

sól, pieprzu

szczypiorek do posypania zupy

Wykonanie:

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż lekko się zeszkli, wsypujemy połowę mrożonego groszku oraz wlewamy pół szklanki gorącego bulionu, mieszamy, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minuty, lekko studzimy i miksujemy. Do garnka wlewamy pozostały bulion, wsypujemy marchewkę pokrojoną w półplasterki, por pokrojony w półksiężyce oraz seler starty na tarce o dużych oczkach, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, przez 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostały groszek. Ponownie gotujemy. Po upływie 15 minut dodajemy zmiksowany groszek, pieprz oraz jeśli jest to konieczne doprawiamy zupę solą. Podajemy gorącą zupę posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem

 

Pamiętamy o bezpieczeństwie, gotujemy tylko z osobą dorosłą.

Zapraszam na rodzinne „kuchcikowanie”

Smacznego!