Kuchcikowo - z resztek

Zero Waste - dosł. tłumacz. „zero odpadów”, „zero marnowania”:

Styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.

Zero Waste to ochrona wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie wszystkich produktów, opakowań i materiałów, bez ich spalania, oraz bez zrzutów do ziemi, wody lub powietrza, które zagrażają środowisku lub zdrowiu ludzkiemu.

Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zostało zarejestrowane w marcu 2017r. Działa ono na rzecz zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów, promując styl życia wedle idei zero odpadów.

Wykorzystaj resztki w kuchni! Nie wyrzucaj, nie marnuj jedzenia. 

Wyciągamy z lodówki resztki:

wędliny, sera, warzyw (papryka, cukinia, por, szczypiorek, pomidor itp.) do tego resztki pieczywa (najlepiej chleba tostowego), jajka i resztki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  • kroimy wędlinę w kostkę lub paseczki (jak wolisz),
  • warzywa kroimy w kostkę,
  • ser ścieramy na tarce,
  • jajka roztrzepujemy z łyżką jogurtu,
  • foremki do mufinek wykładamy kromkami chleba,
  • wrzucamy do nich wędlinę i warzywa (dowolnie komponujemy to co znajdzie się w foremce),
  • zalewamy mieszanką z jajek i posypujemy tartym serem,
  • możemy użyć przypraw,
  • zapiekamy 15 min. w temp. 200° C,
  • po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy jeszcze ciepłe z keczupem lub innym ulubionym sosem.

Mamy pyszne ciepłe danie na śniadanie, kolację lub przekąskę dla gości.

 Smacznego!

Pamiętaj o bezpieczeństwie  - „kuchcikuj” z osobą dorosłą.