Kuchcikowo - z resztek
Zero Waste - dosł. tłumacz. „zero odpadów”, „zero marnowania”:
Styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Zero Waste to ochrona wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie wszystkich produktów, opakowań i materiałów, bez ich spalania, oraz bez zrzutów do ziemi, wody lub powietrza, które zagrażają środowisku lub zdrowiu ludzkiemu.
Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zostało zarejestrowane w marcu 2017r. Działa ono na rzecz zmiany świadomości społecznej dotyczącej zasobów, promując styl życia wedle idei zero odpadów.
Wykorzystaj resztki w kuchni! Nie wyrzucaj, nie marnuj jedzenia.
Wyciągamy z lodówki resztki:
wędliny, sera, warzyw (papryka, cukinia, por, szczypiorek, pomidor itp.) do tego resztki pieczywa (najlepiej chleba tostowego), jajka i resztki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- kroimy wędlinę w kostkę lub paseczki (jak wolisz),
- warzywa kroimy w kostkę,
- ser ścieramy na tarce,
- jajka roztrzepujemy z łyżką jogurtu,
- foremki do mufinek wykładamy kromkami chleba,
- wrzucamy do nich wędlinę i warzywa (dowolnie komponujemy to co znajdzie się w foremce),
- zalewamy mieszanką z jajek i posypujemy tartym serem,
- możemy użyć przypraw,
- zapiekamy 15 min. w temp. 200° C,
- po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy jeszcze ciepłe z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Mamy pyszne ciepłe danie na śniadanie, kolację lub przekąskę dla gości.
Smacznego!
Pamiętaj o bezpieczeństwie - „kuchcikuj” z osobą dorosłą.